A cheapo’s guide to Tokyo-7 Tips  Backpacking Ke Tokyo Dengan Budget Penerbangan RM652

Alhamdulillah bulan lepas saya dapat peluang backpacking ke Tokyo. Memang impian sejak kecil lagi nak jejakkan kaki ke bumi Matahari Terbit ni, dan dapat juga bonus berada di negeri kelahiran, Kyoto selama satu hari walau dengan budget yang tak seberapa. Saya kongsi beberapa tips untuk travel ke Tokyo and Kyoto, semoga bermanfaat buat yang berminat.

1. Plan awal dan tahu bila masa anda free.

Ini sangat penting untuk susun jadual dan siapkan diri anda. Especially students, kalau boleh amik masa lepas final sem tu untuk cari masa travel. That’s the only free time you’ll likely have for years.

That’s what I did. I knew I’d have completed my degree study in June 2015 so a few months before that, I booked my ticket. Duit time tu memang cukup beli tiket and ada maybe la lebih sikit je, but having a date memang buatkan saya tekad untuk cari duit lebih selepas tu.

2. Beli tiket awal.

Saya beli tiket 6 bulan awal dari tarikh nak fly. Dapatla RM652 untuk return flight KL-Tokyo-KL. Not bad la kan. Hehe.

3. Simpan duit/menabung.

Final year study dulu, saya ada RM 5 piggy bank. Setiap not hijau yang saya dapat tu, saya letak dalam tabung khas. Mula-mula memang susah, tapi akhirnya, duit tulah saya buat beli tiket. Puas hati.

4. Stay di backpackers hostel.

Takyah duk hotel, mahal. Backpackers hostel sangat banyak dan harga varies. Saya duduk di Khaosan World Asakusa, memang mantap. Per night below RM100 and servis terbaik. Kedai halal depan hostel je. Facilities tip top and boleh jumpa fellow travelers from around the globe. I met Alisa from Belgium, Alex from Canada, Vector from Mexico, Naoto from Japan, Matthew from USA, Phil from England and many more. Tapi kalau ada kawan yang boleh bagi tempat duduk free, why not? Hee.

5. Or sleep in a bus!

That’s what I did for 2 consecutive nights. Kerja gila tapi yelah, takde duit buat gaya takde duit kan. Haha. Saya ke Kyoto dari Ikebukuro, Tokyo dalam pukul 9.30pm dan sampai di Kyoto jam 6 pagi esoknya.

Malam tu, 10pm saya ke Tokyo dari Kyoto pula dengan naik bas. Sampai 6 pagi di Shinjuku, Tokyo. Tidur dalam bus takla best mana, tapi R&R dia tip top, view tengok bintang bertaburan di angkasa dan gunung samar-samar dalam gelap tepi highway memang priceless!

Oh the best part? Harga pergi balik tiket bas tu cuma ¥7,000. Kalau naik Shinkansen, one way je dah dekat ¥13,000. Kahkah.

5. Be a cheapo, go to free places.

Sure, they have many awesome places with pricey entrance fee but tempat free yang sama lawa tak kalah pun bersepah. Why naik SkyTree when you can enjoy the view from outside? Same as Tokyo Tower.

Pergi bawah tu je dah best. Tokyo Station cantik gila and ada this one building sebelah tu, kita boleh pergi rooftop garden dan tengok view dari atas. I went there at late evening hours and it’s so beautiful! And let’s talk about the parks. Oh god begitu banyak parks yang cantik dan freee. Yoyogi Park, Ueno Park, Shinjuku Park dan berbagai lagi. Pergi time weekend boleh tengok banyak aktiviti masyarakat Jepun.

Oh I was lucky to be there on 1st October which is Tokyo Citizen Day or something and they have free entrance to the zoo However, benda paling best yang free ialah lepak di Haneda airport sebelum balik. Observation deck dia win gila tahap dewa. I don’t even know how to describe. Sila pergi tengok sendiri haha.

6. Enjoy the little things.

I spent hours just wandering around. Because they have so many awesome things to see that’s why. I enjoyed looking at the boxes of Tamiya and Gundam Collection at Yodobashi Camera Akihabara.

Also I was driven mad by their range of tech gadgets on display and it’s free for us to try. Imagine playing a Nikon D610 with Carl Zeiss lens or a 600mm Pentax lens without any shop assistants looking at you in a sceptical look? Just wow. Or just go to Ameyoko Street in Ueno during weekend nights and enjoy the ‘pasar malam’ of Japan.

I ate a slice of honeydew there for only ¥100 and I swear it’s the sweetest honeydew I’ve ever had in my life. It’s like they dipped it in honey or something (exaggerating).

7. Second hand shop is the way to shop.

Book-Off chain is amazing. They have a jaw-dropping collection of used books, CDs and DVDs. Be sure to bring along a large bag if you’re into JMusics or anything like that because believe me, you’re going to need it. Not a fan of JMusics? Never mind, the experience alone should be fun.

Guess that’s it for now. I want to write more but it will be in a proper photo-travelogue form I hope insyaAllah. Till then!

Artikle ini dikongsi bersama-FB Asyraf Badhrulhisham.

 

Comments

comments

Share This

Share This

Share this post with your friends!